Missförstådda låtar

Det finns låtar som går till musikhistorien som en sak, men som i själva verket handlar om något annat. Precis som med alla former av konst har kompositören ibland haft en helt annan tanke bakom sin skapelse än vad åskådare, eller i det här fallet åhöraren, uppfattar. Det finns med andra ord ett stort antal missförstådda låtar som ibland har haft ett tudelat eller ett radikalt annorlunda budskap.

  • James Blunt, Beautiful. En låt som blivit extremt populär i romantiska sammanhang som till exempel på bröllop. Har man dessutom sett filmen Closer känns den kanske ännu mer romantisk då Jude Law och Natalie Portmans ögon möts i folkmassan och de går emot varandra till James Blunts tongångar. Lyssnar man dock ordentligt på texten så handlar den i själva verket om en karl som hög som ett hus förföljer sitt ex i tunnelbanan, trots att hon är med en annan man.
  • U2, One. En mycket vacker melodi som många uppfattar som en kärlekssång om hur någon är ”den ende” för någon annan. I själva verket handlar låten om skilsmässa och den oerhörda smärta som det innebär att gå skilda vägar.
  • Bonnie Tyler, Total Eclipse of the Heart. En 80-tals klassiker som tycks handla om en kvinnas oerhörda kärlek för sin man – en kärlek så stark att hon nästan blir rädd. Låten är dock ett alster från en vampyrmusikal som aldrig blev av och när den hesa sångerskan sjunger om hjärtats solförmörkelse är det förvandlingen till vampyr som hon menar.
  • Lady Gaga, Poker Face. En tuff låt framför av en tuff sångerska. Det är lätt att tro att den handlar om den fasad en människa bär, men egentligen är texten lite mer specifik än så, då Gaga syftar till sina lesbiska fantasier då hon är med en man.
  • The Beatles, Ticket to Ride. En kul låt om en tjej som är ute och reser. En sång om frihet, inte sant? Fel! Låten handlade om tyska prostituerade vars tickets/biljetter var läkarintyg på att de var friska nog att ha sex/ride.
  • Imagine, John Lennon. En låt som alltid uppfattats som en hyllning till världsfred. Lennon hämtade dock sin inspiration från Karl Marx och skrev låten som ett slags kommunistiskt manifest, även om han själv inte betraktade sig som kommunist.
vlogr