Live Aid och Live 8

År 1985 respektive år 2005 arrangerades två stora välgörenhetskonserter – Live Aid respektive Live 8.

Live Aid

Bob Geldof satte år 1984 ihop en supergrupp bestående av de största popartisterna i Storbritannien och Irland som han kallade Band Aid för att spela in jullåten Do They Know It’s Christmas? Intäkterna för låten gick till det svältdrabbade Etiopien. Geldof tog hjälp av Midge Ure, som skrev musiken och producerade låten. Några av de artister som var med på låten är Phil Collins, Bono, George Michael, David Bowie och Paul McCartney.

Året efter organiserade Geldof och Ure välgörenhetskonserten Live Aid för att samla in mer pengar till katastrofen i Etiopien. 1983-1985 drabbades Etiopiens befolkning av hungersnöd på grund av låg nederbörd samt att statsbudgeten främst användes till att bekämpa olika uppror. Miljontals människor drabbades av svält och miljoner människor dog.

Live Aid bestod av två konserter som ägde rum den 13 juli 1985 på JFK Stadium i Philadelphia och Wembley Stadium i London. Publiksiffran i London var cirka 72 000 och i Philadelphia runt 90 000. Konserterna sändes live i 60 länder och sågs av ungefär 400 miljoner tittare. Många av den tidens största artister ställde upp gratis för att vara med och samla in pengar. Totalt beräknas konserterna ha samlat in ungefär 1,5 miljoner. Konserter genomfördes även på några mindre scener runt om i världen. Några av de artister som var med var Status Quo, Black Sabbath, Judas Priest, U2, Dire Straits, Queen, Elton John, Madonna och Phil Collins.

Live 8

Världen fortsätter tyvärr att drabbas av katastrofer både på grund av naturkatastrofer och krig. Hårdast drabbas människor i fattiga länder. Vi kan alla vara med och hjälpa till. Laga till exempel din mobil hos https://www.gigamex.se/ istället för att köpa en ny. Pengarna du sparar kan du skänka till en hjälporganisation.

Den 2 juli 2005 genomfördes Live 8 som var en serie av konserter på scener i London, Tokyo, Rom, Berlin, Paris, Moskva, Johannesburg, Barrie och Philadelphia. De flesta av konserterna hölls samtidigt. Det var över 1000 artister som uppträdde och konserterna sändes på 2000 radiokanaler och 182 TV-kanaler. Live 8 ses ofta som en efterföljare till Live Aid. Syftet med Live 8 var att förmå ledarna för G8-länderna att få ett slut på världens fattigdom genom bättre bistånd, skuldavskrivningar och rättvisare handelsregler. Dagen innan G8-mötet i Skottland hölls den 6 juli en konsert i Edinburgh.

Konserten i Philadelphia inleddes av att Will Smith ledde publiken i Philadelphia, London, Berlin, Paris, Rom och Barrie att synkroniserat knäppa med fingrarna. Det skulle representera att var tredje sekund dör ett barn i Afrika.

I Hyde Park i London öppnade Paul McCartney med en version av Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Han inledde med textraden ”It was 20 years ago today”, som en hänvisning till Live Aid. McCartney följdes av U2 som spelade It’s a Beautiful Day med text skriven speciellt för den här konserten. FN:s generalsekreterare Kofi Annan och Microsofts grundare Bill Gates höll tal i London. I Johannesburg höll Nelson Mandela tal.

vlogr