Musik till begravning

Inför en begravning finns mycket att tänka på. I en tid av sorg kan det vara lätt att känna sig överväldigad av alla praktiska detaljer att ta hand om, men det är viktigt att komma ihåg att en begravning är en oerhört viktig del av sorgearbetet. Det gäller såväl själva ceremonin som allt det arbetet inför densamma för med sig. Ett inslag där många människor finner tröst är musiken.

En professionell begravningsbyrå som exempelvis lova begravningsbyrå hjälper självfallet till med allt du behöver. Även om du tycker att just musikvalet är något högst personligt kan det vara dig till stor hjälp att rådfråga och bolla idéer med någon som verkligen förstår dynamiken i en begravning. Hittar du rätt psalmer och egna musikval kommer du vara med om att skapa starka ögonblick som både bildar ett minne i sig och som för gamla minnen vidare.

Begravningens psalmer

För många människor i dagens sekulariserade samhälle är psalmboken en bortglömd musikskatt. Men inför en kyrklig begravning, som de flesta av oss ändå väljer, står man inför att välja två eller tre psalmer. Psalmboken är en samling musikstycken som täcker livets alla skeenden och inför en begravning brukar följande psalmer vara populära val, enligt Svenska kyrkan:

  • Psalm 189 Bliv kvar hos mig
  • Psalm 190 Bred dina vida vingar
  • Psalm 249 Blott en dag
  • Psalm 256 Var inte rädd
  • Psalm 289 Guds kärlek är som stranden
  • Psalm 297 Härlig är jorden
  • Psalm 798 Som liljan på sin äng 

Om du eftersöker modernare psalmer kan psalmboks-tillägget Psalmer i 2000-talet vara värt att studera. En del av sångerna kan du höra på streamingtjänsten Spotify under albumet med samma namn som psalmbokstillägget. Idén med tillägget var förutom att tillföra nyare psalmer också att kunna fånga upp till exempel popsånger som passar in i kyrkliga sammanhang. Av den anledningen finner du exempelvis Py Bäckmans Stad i ljus/i, ursprungligen skriven för Tommy Körberg, under psalmnummer 830.

Det egna musikvalet

Utöver den kyrkliga ceremonins psalmer, har du utrymme att göra ytterligare musikval. Här har du stora möjligheter att göra begravningen till just den personliga stund som du vill att den ska vara. De senaste åren har kyrkan lättat betydligt på vad för musikstilar som välkomnas, och du kan känna dig trygg med att om den bortgångnes mest älskade musik var hårdrock så kommer det även kunna vara en del av avskedet. Den mest önskade sången på svenska begravningar är Björn Skifs gamla hitlåt Håll mitt hjärta.

Säkerställ god kommunikation med musiker

En tanke som är giltig även för andra typer av tillställningar, men kanske speciellt en så känslig stund som en begravning, är att vara noggrann i din research och att bekräfta att kommunikationen till musiker, solist eller organist har blivit korrekt. Du vill inte vara med om att Elephant Song någonstans på vägen förväxlats med Baby Elephant Walk, vilket tyvärr har rykte om sig att vara en sann historia.

vlogr