Musikgenrer med buds: Gospel

En stor musikgenre med budskap är gospeln. Gospelmusiken kommer från afroamerikanerna som sjungit gospel som en hjälp under svåra tider. Idag är det en populär genre i hela västvärlden och det är vanligt med gospelkörer.

Musik

Det finns många olika musikgenrer som på olika sätt hjälper oss att uttrycka våra känslor eller jogga lite mer energiskt när vi är ute på en löptur. De flesta av oss lyssnar på musik varje dag, både på nätet när vi jobbar och via mobilen. Om du behöver hitta reservdelar eller tillbehör till din mobil hittar du mycket på teknikdelar – en onlinebutik med det mesta inom teknik. För att verkligen njuta av musik är det bra med ett par sköna hörlurar eller bra högtalare att koppla till mobilen eller datorn – särskilt om du ska ha fest.

Gospel

Gospeln som musikgenre härstammar från 1800-talet, då slavarna sjung gospelsångerna som en hjälp genom de långa dagarna på bomullsodlingarna. Man använde också gospelsångerna som ett geografiskt verktyg för slavar som flydde. I gospeln finns mycket ”natur”, som dalar, bäckar, berg och träd. Om ett arbetslag med slavar såg en slav på rymmen kunde de börja sjunga en låt som kunde hjälpa slaven att hitta till en säker plats. Om personen som flydde borde gå till en bäck, så sjöng de en sång med en bäck och upprepade ordet bäck flera gånger. Ordet gospel betyder evangelium, alltså att det handlar om det kristna budskapet. Gospeln har vuxit fram i afroamerikanska kyrkor i USA, men sedan har musiken blivit en vanlig kyrkomusik. Gospeln handlar om att det finns ett hopp i Gud, trots svårigheter. Sångerna är ofta melodiösa med många upprepningar och solister får gärna improvisera. Den mesta gospelmusiken är skriven på engelska, men det finns också svenska gospellåtar. Carola Häggkvist har spelat in flera gospellåtar, liksom Elvis Presley.

Gospelkör

Det som skiljer gospeln från många andra musikgenrer är att den ofta sjungs i kör. Det finns många gospelkörer runt om i världen och särskilt i Sverige, som är ett riktigt körland. Du behöver inte gå i en kyrka för att få vara med i en gospelkör, utan det räcker med att du söker upp körledaren och frågar om du får vara med. Att sjunga i kör innebär mycket gemenskap och det är ett bra sätt att lära känna nya människor. Det finns renodlade gospelkörer, men det är också vanligt att andra körer väljer att träna in en gospelsång. Gospelsånger svänger mycket och har en inneboende glädje. Det kan nästan vara svårt att förstå hur musikgenren kan komma från den förnedring och det hårda liv som afroamerikaner upplevde, och ibland fortfarande upplever. Det finns gospellåtar för alla tillfällen och årstider. En vanlig gospellåt till jul är ”Go, tell it on the Mountain”.

vlogr