Klassiska låtar inom sportvärlden

Klassiska låtar

Det finns en uppsjö av klassiska sportlåtar i världen. Det är svårt att specificera vilken låt som är mest klassisk. Men jag kommer ändå att göra en lista som förstås kan ses som en lista som på ett vis sätter låtarna i rätt klassisk ordning. Vi börjar med plats fem.

5. We Are the Champions

En klassik sportlåt av bandet Queen, själva låtskrivaren är Freddie Mercury, tillika bandets sångare. På albumet ”News of the World” hittar du denna låt, som för första gången kom ut 1977. En annan klassisk Queen-låt fanns på samma skiva, som också är stor i sportsammanhang ”We Will Rock You”, den gjordes av bandets gitarrist Brian May. ”We are the Champions” framför oftast i sport-sammanhang när hemmalaget har gått segrande ur evenemanget.

4.Waka waka (this time for Africa)

Shakira feat. Freshlyground, den officiella låten i VM i Sydafrika år 2010. Den låten kvalificerar sig på listan för sitt enorma genomslag som en hit, dessutom är den på topp 30 mest spelade videorna någonsin på streaming-tjänsten Youtube.

Waka Waka (This Time for Africa) sjungs på engelska men det finns och en spansk version av låten. Det är från början en remix av en hitlåt från kamerun, Zangaléwa av Golden Sounds eller Tsamina från 1986.

3. La copa de la vida / ”The cup of life

Fotboll är ju ändå världens största sport därför får den kanske ännu mer klassiska fotbollslåten, som var den officiella låter 1998 i Frankrike. Artisten var Ricky Martin och den klassiska textraden ”HERE WE GO! ALE, ALE, ALE!”, klingar än idag på Paris gator.

Den gick och blev listetta i flera länder, så detta var en av artisten Ricky Martins största framgångar.

2. The Final Countdown

Bandet Europe slog igenom med dunder och brak med sin låt ”The Final Countdown”, som sedan dess förgyllt stämningen på diverse sport-arrangemang. 1986 kom singel och slog det dåvarande försäljningsrekordet.

Låten, som är skriven av Joey Tempest, handlar om en rymdfarkost som lämnar jorden. För att cementera dess sport förankring så hittar du låten i diverse tv-spel såsom NHL 11, NHL Slapshot.

1. Eye of the Tiger

När låten ”Eye of the Tiger” sätts i ingång, så går allas tankar direkt till träning. Man vet om att man kommer kämpa lite extra som man hör låten på ett löpband. Singeln kom 1982 och framfördes av rockbandet Survivor. Anledningen till dess eviga sportanknytning är att den senare var med som filmmusik i den numera klassiska filmen Rocky III.

Detta är den klassiska listan som skapats för att på ett avgörande sätt slå fast att den mest klassiska låten är någon av dessa nu nämnda låtar. Det finns många fler som kan nämnas i detta sammanhang, såsom ”We Will Rock You!”, ”Thunderstruck”, ”Song 2”, ”Remember the name” och många fler.

vlogr