Tjejer kan

Ungdomstidningen Frida gillar att uppmuntra unga tjejer att stå på egna ben, att följa sina drömmar och inte vara rädda för att ta plats. Visst har man också en massa reportage och artiklar om hår, smink och Justin Bieber men man är inte heller främmande för ett feministiskt budskap lite då och då, även om det görs på ett ganska glättigt sätt många gånger. Man uppmärksammar många popfenomen och särskilt de popstjärnor som har ett positivt budskap att förmedla och man har bland annat sammanställt en lista med låtar om starka tjejer som kan peppa och stärka unga kvinnor. Naturligtvis finns det massor med andra låtar som också borde nämnas, eftersom girl power har funnits mycket längre än när Spice Girls började propsa på den på 90-talet.

Skillnaden mellan dagens feministiska artister och de som verkade på till exempel 60- och 70-talet är att unga kvinnor idag gärna vill vara sexiga men på sina egna villkor. Det kan man se i till exempel Neneh Cherry’s Buffalo, där hon iklädd BH inte alls ser objektifierad ut utan istället utstrålar en slags kaxig självsäkerhet, eller i Miley Cyrus som är spritt språngande naken i sina videos. Här följer en lista med några låtar med ett mycket starkt, feministiskt budskap:

  • Aretha Franklin, Respect. En klassiker från 60-talet som faktiskt finns i två, radikalt olika versioner. Den ena sjöngs av Otis Redding där han ber sin kvinna respektera honom medan Franklin sjunger ur en stark kvinnas perspektiv och kräver respekt från sin man.
  • Lady Gaga, Born this Way. Den här megahiten handlar egentligen inte bara om kvinnor utan om alla människor och hur de är alla lika mycket värda precis som de är. Vare sig man är man, kvinna, trans, handikappad etc. så är man helt enkelt född så och det är vackert i sig.
  • Demi Lovato, Confident. Denna unga amerikanska sångerska har varit mycket öppen med sina olika problem, inklusive depression och kroppsmobbning som hon utsatts för då hon är ganska överviktig. Låten handlar om hennes nyfunna självförtroende och hur ingen ska kunna bryta ner en tjej.
  • Beyonce, Flawless. Denna låt handlar om hur kvinnor ständigt känner sig pressade att vara helt felfria och inkluderar ett tal av den nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie om kvinnors rättigheter och ställning i samhället.
  • Mary Lambert, Secrets. En låt om hur en ung, lesbisk kvinna kan acceptera sig själv och blir stark, trots en inte alltid förstående omgivning.
vlogr