Starta ett eget band!

Arbetslös? Start ett band

Har du inget bättre för dig? Är du arbetslös? Varför inte starta ett eget band och tjäna pengar på musiktjänster på nätet och spelningar. Blir ni riktigt bra så får ni skivkontrakt. Det är ett riktigt äventyr om det lyckas och om inte så är det i varje fall givande att lära sig ett instrument.

Skaffa rätt bandmedlemmar

Många vill vara i ett framgångsrikt band, men många vill inte öva, öva och öva när dom har chansen. Ska man bli ett bra band måste man förstås spela bra musik, ska man spela bra musik måste man kunna sina instrument. Det är ju förstås början, att kunna spela musiken man ska leverera till fansen. Se till att ni kan ses några gånger i veckan i lämplig lokal och om ni är urusla från början gå till en musikskola och berätta om era storslagna planer dom hjälper säkert till.

Välj bandmedlemmar som gillar varandra, alla band får schismer ibland, men om ni inte tycker om varandra från början så blir det knappast lättare senare. Ni ska ju göra det här ihop, vara tillsammans och hjälpa varandra, inspirera varandra och hitta nya vägar framåt tillsammans. Så se till att ni klickar även utanför replokalen. Tänk inte att ni måste leva ett dåligt utsvävande liv med droger bara för att ni ger er in i musikbranschen, det ger verkligen ingen lycka.

Tjäna pengar på din musik

Att spela in din egen musik och sälja till dina vänner är förstås ett väldigt vanligt sätt att börja sin musik bana. Att hyra en demostudio kostar ofta mycket pengar, så att försöka göra det själv är inte det lättaste. Men nu finns internet som räddare, gör musikvideos som ni släpper på nätet och gör många och sprid dom till vänner och bekanta, då kommer ni få chansen att gör livespelningar och då gäller det att inte acceptera några öl i baren som betalning, bestäm vad en spelning på tio låtar kostar och fakturera för alla spelningar. Att sälja fakturor är det smartaste sättet att få in sina pengar på.

Se till att göra ett proffsigt jobb på spelningen bara. Övergå förväntningarna med fler låtar än avtalat till exempel.

Hur man börjar märkas

Var aktiva, spela på musikmässor, festivaler och andra kulturevenemang. Fråga om ni får spela på den lokala pizzerian eller utanför Willys. Ha med era musikvideor på mobilen och visa att ni är seriösa och inte spelar dåligt. Ta obetalda spelningar i början, se det som gratis reklam för ert nya världband. Ni kan ju förstås ha konsert utan för radiohuset eller TV4 och se om ni kommer med i nyheterna på något sätt också. All exponering är bra exponering. Gör en introduktionsvideo på nätet och maila den till alla skivbolag. Kom överens med dom och glöm inte att fakturera ert gage.

Lycka till och kom ihåg även stjärnor som Elvis, Beatles och Björn Skifs har blivit avisade många gånger.

vlogr