Pussy Riot

Att Putin inte direkt är framåtsträvande när det gäller social jämlikhet och rättvisa kommer knappast som någon nyhet, och detta bekräftades ännu en gång då den ryska punk gruppen

Pussy Riot dömdes till straffläger år 2012. Brottet de begått var att storma en rysk katedral och där genomföra en protestaktion mot den ryska presidenten och dennes relation med de religiösa, rysk-ortodoxa ledarna i landet.

Pussy Riot är en grupp som egentligen består av 11 medlemmar och deras budskap har alltid varit att protestera mot etablissemanget, som de anser vara orättvist mot utsatta grupper i samhället. Man vill främja jämlikhet mellan kvinnor och män och lika rättigheter för homosexuella och har redan från början använt aktivism som sin metod för detta, förutom själva låtarna. Man har valt att ett flertal gången framföra protester under stora evenemang.

Trots att de bandmedlemmar som dömts till straffarbete benådades av Putin anser de sig vara så förföljda och trakasserade att de nu sökt asyl i Sverige. Benådningen betraktades aldrig som annat än publikfriande, då den ryske presidenten utsattes för enormt internationellt tryck och kritiserades hårt av många namn inom både kultur och politik, inklusive Madonna och Paul McCartney.

vlogr