Kontroversiell musik

Ända sedan Platon gick och muttrade om den unga generationens omoraliska flöjtmusik så har människor förargats över musik, ofta av den yngre sorten. Vi kommer nog aldrig att förstå varandra och där vuxna idag går och gnäller över att popmusik idag inte har några melodier och harmonier kommer dagens unga göra exakt det samma om bara några årtionden.

Ibland är dock musik upprörande på grund av de budskap som framförs och det finns många kontroversiella låtar som av eller en annan anledning gjort folk förbannade. Här kommer en lista på några av de mest kritiserade:

  • Smack my Bitch up, The Prodigy. The Prodigy inledde sin karriär på 90-talet med en hård och mycket dansant musik som nästan skulle kunna beskrivas som en blandning av technomusik och punk. En av bandmedlemmarna såg ut som djävulen själv och många av låtarna handlade om hur han skulle starta eldsvådor och ställa till med problem. För den brittiska kvinnoorganisationen gick gruppen för långt när Smack my Bitch up kom ut då texten tycks handla om kvinnomisshandel. The Prodigy själv nekade till anklagelserna och sade att låten i själva verket handlade om att göra allt med passion och så intensivt man kan.
  • God Save the Queen, Sex Pistols. Punkmusik var redan från början en rörelse mot etablissemanget och när den här låten kom ut blev den rejält utskälld av framför allt de äldre generationerna. Här kritiseras de brittiska politikerna och drottningen med hårda ord, vilket ansågs vara respektlöst och skandalöst.
  • Relax, Franke Goes to Hollywood. En jättehit på 80-talet, Relax ansågs vara alldeles för sexuellt suggestiv för att kunna spelas på radio på dagtid. Låter anspelade på människor som har sex med varandra och får orgasmer, vilket var alldeles för mycket för den puritanska publiken i USA och Storbritannien.
  • Kim, Eminem. Den amerikanska rapparen Eminem tillhör de arga unga män som rappar om det som gör dem förbannade, med skillnaden att han ofta blir extremt personlig och utlämnande. I denna låt fantiserar han om att mörda sin ex-hustru, vilket resulterade i både verbalt krig i media och rättegångar. Eminem har flera gånger refererat till låten i många av sina senare alster och är inget annat än stolt över den.
  • Killing in the Name of, Rage Against the Machine. Här har vi en grupp som kombinerar hårdrock och rap och som ofta skriver låtar om social orättvisa. Denna låt handlar om hur militär och polis är djupt rasistisk och anklagar dem för att vara medlemmar av Ku Klux Klan och liknande organisationer.
  • Get Your Gun, Marilyn Manson. Den amerikanske skräckrockaren Marilyn Manson kritiserades för att uppmuntra till vapenvåld med denna sång. I själva verket är han aktivt verksam mot USA:s vapenlagar och har bland annat uttalat sig i Michael Moore’s film om landets skolskjutningar.
vlogr