Genom alla tider så har det skrivits musik för att protestera mot saker och ting, speciellt inom samhället. Därför kan det vara spännande och riktigt kul att ta del om några av de sångerna som skrevs protest en gång i tiden. Vill man veta mer om protestsångerna går det att hitta ytterligare information på nätet via en sökmotor. Det är bara att söka på låtens titel, precis som om man behöver låna pengar av Freedomfinance eller annat kul som man vill veta mer om.
Blowin´in the Wind
”Blowin´in the Wind” som skrevs av den legendariska sångare och låtskrivaren Bob Dylan. Han spelade låten allra första gången publikt den 16:e april 1962 i Gerde´s Folk City, samtidigt som låten spelades in. I studioversionen har Bob lagt till ytterligare en vers, låten har sedan hamnat på olika album sedan dess.
Även om Blowin´in the Wind räknas som en protestsång finns det andra budskap med i låten, så som olika filosofiska frågor rörande krig, fred och frihet. Sången förmedlar inga svar och refrängraden ”The answrer, my friend, is blowin´n in the wind” och har beskrivits av olika personer som att låten är ogenomtränglig dubbeltydig. Det innebär att svaren är precis framför sitt ansikte eller är det helt och hållet ogripbart precis som vinden. Magasinet Rolling Stone utnämnde ”Blowin´in the Wind” till fjortonde plast under år 2004.
Jag hade en gång en båt
Cornelis Vreeswijks låt ”Jag hade en gång en båt” som han sjöng tillsammans med Ann-Louise Hanson och släpptes 1966 och låg på Svensktoppen i femton veckor (bäst på andra plats). Att låten är en protestesång mot kriget är kanske svårt att förstå. Texten skrev av Cornelis och melodin är en folksång från Västindien. Det finns flera svenska och utländska artister som har tolka låten sedan dess och då bland annat Sten & Stanley och Attentat.
We Shall Overcome
Låten ”We Shall Overcome” går det inte att ta miste på att det är en protestsång och skrevs redan år 1903 av Charles Tindley och var menat som en gospelsång från början. Sången var mycket viktigt för USA:s medborgarrättsrörelse mellan åren 1955 – 1968.
I vårt land fick låten ett extra uppsving när kulturministern Birgit Friggebo som också var ansvarig för invandrarfrågor under tiden mellan åren 1991 – 1994. Hon gjorden en ordentlig fadäs inför hela svenska folket, när hon befann sig på ett offentligt möte i Rinkebys Folkets Hus. Då Birgit försökte med att sjunga allsång med just ”We Shall Overcome” för att lugna ner den hätska situationen som hade uppkommit. Hennes försök misslyckades totalt, men det finns artister som har ett betydligt med lyckat resultat och satt tydliga avtryck i musikhistorien med låten. Bland annat Bruce Springsteen sjöng ”We Shall Overcome” på årsdagen efter attentatet på Utöya i Norge den 22:e juli 2012.
Dessa var några av de protestsånger som har satt sina spår i många människors hjärtan på ett eller annat sätt!