Att bara få ägna sig åt sin musik

Det är väldigt få förunnat att stå uppe på scen och höra att publiken verkligen kan ens texter. Det måste nästan vara som någon slags religiös upplevelse. Ett extatiskt tillstånd. Man kan inte göra annat än att hysa respekt för all den flit och tålamod som krävts för att nå dit. Alla de svåra tider som genomlidits för att komma ända dit upp och stå där så fokuserat och självsäkert. Man kan ibland undra om det finns en hemlighet man går miste om? Något dem vet men inte en själv.

Dem flesta av oss har ju någon gång haft konstnärsdrömmar. Vissa har dem än, andra följde dem och några tredje ville kanske något helt annat. Men för oss som haft dem (och eventuellt fortfarande har dem) vet man så tydligt hur himla gärna man vill ägna sig åt sitt kall – göra något riktigt meningsfullt av sin lilla tid här på jorden – genom att skapa och framföra musik så mycket som möjligt.

Ja, hur härligt vore inte det? Men saker kommer så lätt emellan. Inte minst det rent administrativa. Hyllmeter av kvitton i dammiga, solblekta pärmar. För det är ju trots allt en hel del man ska hålla reda på. I synnerhet om man valt att gå sin egen väg och ge ut sin musik själv. Samma sak varje år. Dags att redovisa. Hur var det nu igen? Gage mot faktura eller kontant? Hobby- eller näringsverksamhet? Hur funkar det med STIM? Ska jag redovisa för resebidraget från Konstnärsnämnden? (Något som för övrigt alla musiker borde söka. Läs mer på

Konstnärsnämndens hemsida.)

Det är tur för sådana som oss, alltså vi som inte gillar att vända papper dagarna i ända, att det i Sverige på senare år dykt upp olika företag som specialiserar sig på att låta just oss slippa det där tråkiga – egenanställningsföretag kallas det. Mot en relativt liten procentandel, vilken skiljer sig marginellt mellan dem olika aktörerna, sköter de nästan allt åt en. De är tyvärr inte experter på just musikbranschen, men de har bra och snabb kundtjänst med mycket goda ekonomikunskaper som räcker långt. Man fyller i vad som ska faktureras och av vem och sedan sköter de resten. Om man vill kan man bifoga kvitton och dra av. Ingen bokföring och ingen enskild firma utan bara frihet.

Det låter kanske nästan för bra för att vara sant men det är det faktiskt inte. Äntligen går det att få uppehålla sig helhjärtat i musikens och skapandets smått magiska värld. Ögonblick av ren och skär inspiration kan få bli till hela stunder och kanske dagar eller varför inte ett helt yrkesliv. Kanske var detta den stora hemligheten?

vlogr