Kristen musik

Egentligen kan man knappast kalla kristen musik för en egen genre eftersom det finns så många olika stilar, allt ifrån hårdrock till gospel, men de har alla gemensamt att de framför budskap om Jesus och den kristna tron. Det hyllas och hallelujas, armar och ögon lyfts mot skyn och texterna handlar om synd och förlåtelse, kärlek och himmelrike.

Klassisk musik

Mycket av den klassiska musiken förr i tiden var beställningsverk å kyrkans vägnar. Stora oratorier av Bach och Händel handlade om Jesu liv och lidanden, och operaverk skrevs med bibliska historier som bakgrund. Det innebar inte nödvändigtvis att kompositörens själv var troende men då de anlitades av kyrkan gällde det att hålla sig på god fot med dem.

Psalmer

Psalmer är sånger som sjungs i kyrkliga sammanhang. Det finns hundratals av dem på många olika språk och i Sverige sjungs de vid alla ritualer och ceremonier som har med kyrkan att göra: högmässor, begravningar, dop och bröllop.

Gospel

Dett är ursprungligen den amerikanska versionen av psalmer som framför allt vuxit fram bland den svarta befolkningen. Till skillnad från klassiska psalmer är dessa låtar kraftfulla och ofta dansanta och publiken sjunger gärna med och klappar händerna i makt till musiken. Många artister, som Aretha Franklin och Whitney Houston, kom ifrån en gospelbakgrund innan de började sjunga andra typer av musik.

Kristen rock och pop

Det finns ett stort antal rock- och popartister som med sin musik vill framför ett kristet meddelande. I Sverige och runt om i världen finns det till och med metal, hip hop och punkband med kristna sånger och i USA är det många artister som öppet deklarerar sig vara Jesus anhängare. Bland de mest kända kristna artisterna och grupperna är U2, Johnny Cash och Carola Häggkvist.

vlogr