Den reaktionära grungen

I maj, 2017, tog den amerikanske sångaren och låtskrivaren Chris Cornell, mest känd från bandet Soundgarden, sitt liv vid blott 52 års ålder. Hans död innebar för många det ultimata slutet för grungen, den musikstil som han och många amerikanska musiker satte igång under 90-talets första år. Detta var en ny version av rock, som i mångt och mycket fötts fram som en reaktion mot den rock som under 80-talet tagit stor plats på scenen.

Ordet grunge betyder ungefär geggamoja och betecknade både musikstilen och dess utövares attityd; man blandade från olika influenser som blues, punk och rock och skapade med det en slags gröt. Eftersom många av pionjärerna kom ifrån Seattle talades det om ett Seattlesound och band som Nirvana, Pearl Jam och Alice in Chains blev snabbt världsnamn.

Det reaktionära i denna musikstil handlade framför allt om att man ville gå tillbaka till den råa, själfulla men också politiskt medvetna sidan av rock som gått något förlorad under 80-talets glam- och pudelrock. I stället för att sjunga om brudar och bråk valde man teman som miljö, politik och jämlikhet liksom en stor portion tonårsångest och socialt missnöje.

vlogr