Den förskräckliga Alice Babs

Idag har det gått nästan 80 år sedan Alice Babs framförde låten ”Swing it, magistern!” i filmen med samma namn och med detta upprörde de äldre generationerna till den milda grad att tidens medier bombarderades med arga brev och kommentarer. Att denna till synes så harmlösa låt ansågs vara så förskräcklig berodde delvis på att den introducerade amerikansk swingmusik för de yngre lyssnarna, vilken betraktades som omoralisk och fördärvande.

Det var dock inte bara låten i sig som ansågs vara så degenererande för unga människor, utan även filmen som Alice Babs spelade i. Den porträtterade en ung studentska som lever ett dubbelliv som jazzsångerska om kvällarna och även om det inte finns minsta tillstymmelse till ett dåligt leverne i övrig ansågs filmen vara fördärvande för ungas moral.

Babs blev med sin klädstil och diggande pekfinger i vädret en symbol för den nya generationens ”swingpjattar” och föräldraföreningar och kristna organisationer oroade sig för den svenska ungdomens mentala hälsa. Med den stora succén kom dock musiken för att stanna och idag kan det nästan synas ofattbart att denna låt orsakade en så enorm kontrovers när det begav sig.

vlogr