Mikael Wiehe och Keops pyramid

”Jag är en av dom som slavar på kung Keops pyramid” börjar en välkänd sång av Mikael Wiehe. Låten skrevs för det svenska proggbandet Hoola Bandoola Band som Mikael var medlem i. Den låten var med på skivan ”Vem kan man lita på?” som släpptes 1972. Många av Hoola Bandoola Bands låtar har ett tydligt vänsterbudskap och Keops pyramid är en av dem.

Folket sliter för de rika

Genom att berätta om när Keops pyramid byggdes berättar Mikael samtidigt om hur samma sak upprepats genom historien, igen och igen, genom att det fattiga folket utnyttjas av de som sitter på makten och pengarna. De bygger inte något för det allmännas bästa, utan de sliter och riskerar sina liv för att rika ska kunna fortsätta leva i lyx. I mitten av sången refererar han även till Babels torn, berättelsen i Gamla Testamentet i Bibeln som handlar om människans övermod när han bygger ett högt torn för att nå Gud.

Keops pyramid har framförts på scen många gånger och har dessutom sjungits av flera artister, till exempel Thåström, Lars Demian och Greg Fitzpatrick. I filmen ”En gång om året” från 2012 används sången.

Mikael Wiehe en proggartist

Mikael föddes 1946 i Stockholm. Hans musik inspirerades tidigt av bland annat Bob Dylan. Under 1970-talet kom en vänstervåg inom musikvärlden i Sverige och Mikael var en av förgrundsgestalterna. Tillsammans med vännen Björn Afzeluis startade han bland annat progg-gruppen Hoola Bandoola Band 1970. Namnet fick de från en Kalle Anka-film. Bandet upplöstes redan 1976, men har återförenats ett par gånger på 1990-talet samt 2010.

Som barn gick Mikael och tog pianolektioner, men på de instrument han senare kom att använda mest – gitarr och saxofon – är han självlärd. Bob Dylan har fortsatt vara en inspirationskälla för honom och han har gett ut tre skivor där han tolkar Bob Dylans låtar. Den första kom redan 1982 medan de andra två släpptes 2006 och 2007. De senare skivorna har han gjort med Totta Näslund respektive Ebba Forsberg.

Mikael har genom hela livet tagit ställning i det han tycker är viktigt. Ofta är det den lilla människans sida han ställer sig på. 2001 startade ”Stiftelsen Hela Sverige Artister mot nazister” med Mikael i ledande position. Det började med en musikgala mot nazism, rasism och främlingsfientlighet som sänds i tv och radio, men utvecklades till att också bli en stiftelse som skänker pengar till grupper och individer som arbetar för att bekämpa rasism. Mikael Wiehe tillsammans med Tomas Ledin var de som tog initiativ till att starta Artister mot nazister och de är båda fortfarande verksamma inom stiftelsen.

När Mikael står på scenen är han ofta relativt vanligt klädd. Det är inga paljetter och han skulle knappast satsa på kigurumi eller liknande skojiga dräkter. Det folkliga är hans stil.

vlogr