Sånger med mörka budskap

Ibland bedrar skenet och det gäller både i liv och musik. Det finns ett stort antal sånger med mörka budskap som man vid första, andra eller till och med tionde lyssningen inte inser är riktigt deppiga eller till och med otäcka. Det kan handla om dolda hot om självmord, om extrem svartsjuka eller ren illvilja. Artister som Sting, Ted Gärdestad och Tom Jones har alla framfört hemska budskap förklädda i trallvänliga skepnader och det finns vissa som gått lyssnare förbi in i våra dagar.

Every Breath you Take, The Police

Den här låten uppfattas fortfarande av många som den ultimata kärlekssången, och den har framförts i olika versioner både under frierier och bröllop. Lyssnar man dock uppmärksamt på texten så handlar den i själva verket om en så kallad stalker som förföljer och spionerar på föremålet för sin besatthet och inte ens missar dennes andetag. Inte direkt en trevlig låt men en enorm världshit.

Oh, vilken härlig da, Ted Gärdestad

Den här glada låten skrevs av Gärdestads bror Kenneth, som här beskriver en man som tittar på en ensam tjej som badar naken. En riktigt fluktare, med andra ord. Trots det gör låten reklam för öl och ger positiva associationer hos många lyssnare.

Delilah, Tom Jones

Det här är en sådan där låt som folk på puben krokar arm och sjunger med i när den väller ur högtalarna. Jones, starka, smäktande röst sjunger om den sköna Delilah, som han planerar att sticka kniven i då han håller på att förgås av svartsjuka.

Elvis Presley, Stuck on You

Ytterligare en låt som av många uppfattas som en intensiv kärlekslåt, men som i själva verket handlar om en störd person som vill äga sin käresta. Han sjunger om hur hon inte kan gömma sig någonstans från honom och hur ingenting, absolut ingenting, kan slita henne från honom. Inte direkt det trevligaste budskapet som framförts, eller hur?

Sebastian Karlsson, Do what You’re told

Den här låten hade kanske inte varit så himla farlig om det inte hade varit så att den ingår i en samlingsskiva för små barn! Låten handlar om kontrollbehov och hur mannen är den som absolut bestämmer i ett förhållande. Kvinnan skall alltså göra som hon blir tillsagd!

Beatles, Run for your Life

Detta var en låt som Lennon faktiskt ångrade att han skrivit. Texten är riktigt fruktansvärd och lyder bland annat ”spring för ditt liv, lilla flicka, vi ser dig hellre död än att vara med en annan man.” Även om tanken inte var en liten flicka i bemärkelsen barn så var budskapet ändå otäckt.

Pugh Rogefeldt, Dinga linga Lena

En låt om en vuxen man som stalkar en ung skolflicka och som riktar sexuella anspelningar mot henne.

vlogr