Riot grrrl

Punkmusik har alltid varit arg och uppstudsig och har sedan dess födelse på 70-talet antagit olika former för sitt förakt. Till en början handlade det mest om politiker och regeringar som man förbannade och grupper som Sex Pistols sjöng om anarki i Storbritannien medan The Ramones uppmanade ungdomar till Hey, Ho – let’s go med knutna nävar mot etablissemanget.

På 90-talet bildades ur punkens attityd och musikstil en subgenre som brukar kallas

Riot grrrl, vilket på ett ungefär kan översättas till upprorsflicka. Anledningen till att man stavar ordet girl som grrrl anspelar på det engelska onomatopoetiska ordet grr, ett morrande. Riot grrrl-banden var framför allt tjejgrupper som med punken som vapen skrev låtar om förtryck av kvinnor, våldtäkter, sexuella trakasserier och orättvisor i samhället som framför allt riktar sig mot svagare eller särskilt utsatta grupper.

Bland de många stora namnen inom denna kategori hittar vi bland annat Bikini Kill och Pussy Riot, som även gjort sig kända genom sin aktivism. Från dessa arga tjejers band har det uppstått ett helt punkmode som bland annat influerat artister som Gwen Stefani och PJ Harvey, men här handlar det mer om mode och personliga problem än protestsånger.

vlogr