Politiska skandaler under Eurovision

Först och främst bör vi vara på det klara med vad Eurovision Song Contest egentligen är; en folkfest där länder som är medlemmar i det europeiska TV-nätet (det är därför till exempel Israel är med) tävlar med musikaliska framföranden. Ända sedan början har det inte varit frågan om högkvalitativ musik utan om slagdängor och mer eller mindre töntiga uppträdanden och det är ju just det som gör tävlingen så populär i många länder.

Många av de deltagande låtarna har blivit hårt kritiserade av olika anledningar: de har varit för sexuella, för samhällskritiska eller, helt enkelt, för usla och genom åren har politiska skandaler under Eurovision varit rena rama vardagsmaten. Vi skall här ta en titt av några av de mest politiskt kontroversiella tävlingsbidragen.

Dana International, Diva, 1998

När Israel skulle representeras av den transsexuella sångaren Dana International var det många konservativa både i och utanför landet som fullkomligen gick i taket. Folk demonstrerade med plakat om samhällets moraliska förfall och det ryktades om rabbiner som flög i flygplan över Israel och läste böner och stycken ur Toran medan framförandet pågick för att skydda Israel. Att låten dessutom vann måste ha gjort dem fly förbannade, men med det triumferade toleransen och de yngre generationernas vilja att ge alla en chans i livet.

Loreen, Euphoria, 2012

Den svenska artisten Loreen, som vann i Azerbajdzjan år 2012 med sin låt Euphoria passade på att under sin vistelse där träffa olika organisationer för mänskliga rättigheter. Detta uppskattades inte av myndigheterna och svenska diplomater drogs in för att reda upp krisen.

Conchita Wurst, Fly like an Eagle, 2014

Inte olikt Dana International så ville denna artist framföra ett budskap om homosexuellas rätt i samhället. Conchita Wurst, en österrikisk sångare och dragartist, uppträdde i kvinnokläder men med fullt skägg och utsattes för hård kritik av politiker i Ryssland, där man nyligen dragit in på vissa rättigheter för samkönade par.

La La La, Massiel, 1968

Det är inte bara på senare år som Eurovisionsfestivalen varit politiskt kontroversiell. År 1968 vann det spanska bidraget trots att storfavoriten detta år ansetts vara Cliff Richard med sin låt Congratulations. Segern godtogs men kom att förbli misstänkt då många ansåg att den varit riggad av Franco själv, som sades ha köpt röster genom att beställa olika europeiska länders program för spansk TV.

vlogr