BBC förbjuder

Älskade och hatade, många låtar genom tiderna har av olika anledningar skapat rubriker och det är inte sällan som de orsakat folkstormar. Det kan handla om politiska budskap eller sexuella anspelningar som blivit lite för mycket och därför kritiserats hårt eller till och med blivit förbjudna. I Storbritannien har det statliga nätverket BBC länge fått tampas med musik som på något vis provocerat och ibland har man ansett att det helt enkelt gått för långt. Ibland är dock anledningarna lätt bisarra eller åtminstone annorlunda och vi skall nu se på

låtar förbjudna av BBC av anledningar som inte nödvändigtvis varit så självklara.

  • The Who, My Generation. Detta var en uppnosig generationslåt på 60-talet som ofta framfördes på scenen ackompanjerad av gitarrkrossande och uträckta tungor. Det var dock inte låtens budskap som fick låten att förbjudas av BBC, utan i stället sångarens stammande som man ansåg vara lyteskomik som kunde uppröra lyssnare med talfel.
  • David Bowie, Space Oddity. Den här, numera klassiska, Bowielåten släpptes bara några dagar innan den första månlandningen. Eftersom man inte visste hur det skulle gå valde BBC att inte spela låten förrän astronauterna landat i säkerhet.
  • The Kinks, Lola. Man skulle kunna tycka att det puritanska BBC skulle ha upprörts över att denna sång handlar om en man som roar sig med en transsexuell. Men, icke sa Nicke, istället förbjöds låten då den gjorde reklam för en läskedryck vars namn rimmade på låttiteln.
  • Denim, Summer Smash. Den här låten är egentligen inte alls kontroversiell i sig men då prinsessan Diana precis hade omkommit i en bilolycka valde man att inte spela låten då titel ansågs vara en ständigt påminnelse om tragedin.
vlogr