Låtar som förändrade världen

Musik kan väcka mycket starka känslor och det kan till och med gå så långt att den kan påverka saker och ting som sker på denna jord. Det finns många artister som jobbar för en bättre värld, mot rasism och mobbing, för miljön och jämlikhet etc. och det finns ett flertal berömda fall där deras vision faktiskt haft konkreta resultat. Ta till exempel den irländska sångaren och låtskrivaren Bob Geldof, som lyckades få ihop flera av världens främsta popstjärnor för att hjälpa de svältande i Etiopien på 80-talet. Med låten Do they Know it’s Christmas och konsertevenemanget Live Aid lyckades Geldof och hans gäng göra stor skillnad för de drabbade, och fenomenet spreds till USA med We are the World.

Bland de många andra låtar som förändrade världen hör Free Nelson Mandela av gruppen the Specials. Låten i sig kanske inte befriade Mandela efter så många år i fängelse men den gjorde budskapet starkare och fick människor runt om i världen att mer aktivt protestera mot hans fångenskap. På liknande vis inspirerade Paul Simon sina lyssnare med låten Graceland som också var ett budskap mot rasism och apartheid i Sydafrika, liksom I Ain’t Gonna Play Sun City som sjöngs av många sångare och musiker i gemenskap, som U2, Keith Richards, Bobby Womack och Ringo Starr.

På 60-talet blev det alltmer populärt med protestsånger och en av de mest kända var Joan Baez We Shall Overcome, som handlade om hur alla människor är lika och i gemenskap kan komma över alla hinder. Sången blev en slagdänga för allt som har med social orättvisa att göra och sjungs än idag under demonstrationer och evenemang.

vlogr